Kveldsmat med hjemmelaget pålegg

En invitasjon til venner om å komme over på litt mat og prat trenger ikke alltid involvere varm mat og flere timer på kjøkkenet. Gode, grove rundstykker med godt pålegg og en kopp te holder lenge. Har du i tillegg laget noe av pålegget selv, er det nødt til å bli vellykket.

For hva smaker vel egentlig like godt som nystekte, grove rundstykker med hjemmelaget eggsalat? Eller hjemmelaget urteost laget med karse fra vinduskarmen? Sammen med litt grønt og en sterk
pølse som chorizo smaker den fantastisk. Trenger du ofte litt søtt på det siste rundstykket? Hva med
en raus skje med mandelsmør toppet med friske eller rørte bjørnebær, noe som gir en perfekt miks
av søtt og salt?

Vi kan garantere god stemning. Et tomt fat. Og det helt uten at du trenger å slite deg ut.

Eggesalat

Hjemmelaget eggsalat er vinneren på ethvert frokost- eller lunsjbord. Den skaper umiddelbart en
helt egen feriefølelse og pleier å forsvinne i en voldsom fart. Server og oppbevar eggsalaten i en
glasskrukke med lokk. Den er da holdbar 3-4 dager i kjøleskapet.
Grovbakst med hjemmelaget eggsalat
Til eggesalat trenger du:
6 egg
1 – 1,5 dl majones, gjerne hjemmelaget
1-2 vårløk – finkuttet
salt og pepper

Slik gjør du:
Hardkok eggene (ca 10-12 minutter) før du deler dem opp med en eggedeler. Del dem så den
andre veien, slik at du får små biter. Bland inn majonesen og den finhakkede vårløken.

Hvis du vil gjøre salaten litt lettere så kan du fint redusere mengden majones og heller blande inn
litt crème fraîche eller lettrømme.

Mandelsmør

Når du først har begynt å lage mandelsmør, er det vanskelig å slutte. Det smaker fantastisk, er sunt
og veldig mye rimeligere enn å kjøpe det. Mandelsmør smaker nydelig sammen med friske bær,
frukt eller litt syltetøy på rundstykker eller brød. Det er også perfekt på den varme havregrøten eller
over pannekaker og vafler…nam!

Liker du cashewnøtter eller pekannøtter bedre enn mandler kan du bare følge akkurat samme
fremgangsmåten som er beskrevet her.
Grovbakst med hjemmelaget mandelsmør
Til et lite glass med mandelsmør trenger du:
100 gram mandler (evt. andre nøtter)
en klype havsalt

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 180 grader. Rist mandlene på et bakepapir, midt i ovnen i ca 8-10 minutter. Avkjøl
dem i ca 5 minutter.

Ha mandlene og en klype havsalt i en foodprosessor. Mal mandlene. Etterhvert vil du se at
konsistensen endrer seg og det blir mer og mer som smør idet mandlene skiller ut sin egen olje.
Kjør til ønsket konsistens . Ha så over på et rent glass med lokk, evt dekket med plast. Nøttesmøret
vil da være holdbart i ca en uke i kjøleskapet.

Urteost

Sunn og frisk urteost er overraskende lett og kjapt å lage. Den smaker nydelig i en påsmurt blings
med en smaksrik gulost og en sterk pølse som chorizo, men trenger egentlig ikke så mye mer enn
noen friske spirer og litt paprika. Du kan erstatte kesam med kremost eller tykk yoghurt om du
ønsker det. Urtene kan også byttes ut med de du liker best. Ha i en tett beholder og dekk til med
plast. Holder seg bra 4-5 dager i kjøleskapet.
Grovbakst med hjemmelaget urteost
Til et glass med urteost trenger du:
400 gram Kesam
2 ss karse, hakket
1 ss timian
salt
nykvernet pepper

Slik gjør du:
Rør sammen kesam, karse og timian. Smak til med salt og pepper.

Tekst og bilder: @familiematblogg

Sukkerfritt sjokoladepålegg

Dette deilige, hjemmelagde sjokoladepålegget er ikke tilsatt sukker, så du kan servere det til hele familien med god samvittighet. Nydelig på nystekte rundstykker, for eksempel Grovbakst Supergrove rundstykker med valmuefrø!

Ingredienser

  • 150 g cashewnøtter (uten salt)
  • 200 g dadler (ca. 10 stk, vekt uten sten)
  • 1,5 dl vann
  • 4 ss kakaopulver (100 prosent kakao)
  • 2 ss honning, agave- eller lønnesirup (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vannet, og hell det over dadlene. La dem trekke cirka ti minutter.
  2. Finhakk nøttene i en blender eller kjøkkenmaskin.
  3. Ha alle de andre ingrediensene i blenderen sammen med nøttene, og kjør det til en glatt masse. Stopp blenderen et par ganger, og skrap ned fra sidene med en slikkepott. Spe eventuelt med litt vann hvis sjokoladepålegget blir for tykt.
  4. Ha sjokoladepålegget over i en tett boks eller glass og oppbevar i kjøleskapet.