Påsmurte rundstykker i matpakken

Det er lite som smaker så godt som en ordentlig matpakke hvis man først har gjort seg litt flid med å lage den. Og uansett hvor turen går den kommende dagen, er det er ikke så mye som skal til for at lykken skal bli fullkommen når det er tid for å raste og man trekker opp sin hjemmelagde niste fra sekken.

Når frokostbordet er dekket pleier jeg å sette fram matbokser og matpapir og lar både store og små lage sin favoritt-niste. Med nystekte rundstykker, godt pålegg, bær og oppskåret frukt som står fremme er det lett å få barna til å velge sunne alternativer.

Lat matpakke med runstykker

Lag også en sunn og god smoothie som kan tas med i sekken. Vår favoritt er en smoothie med bær, havregryn og yoghurt naturell. Like god til frokost, lunsj, dessert eller som en lite mellommåltid.

Til 2 glass smoothie trenger du:
1 banan
200 gram frosne bær ( f.eks blåbær, bringebær eller bjørnebær)
2 dl eplejuice
1 dl yoghurt naturell
2 ss havregryn

Slik gjør du det:
Ha alle ingrediensene i en blender. Kjør det hele sammen til en herlig smoothie.

Smoothie i matpakken med runstykker

Tekst og bilder: @familiematblogg

Omelett i muffinsformer

Har du prøvd å lage omelett i muffinsformer? Hjemme hos oss er det noe av det beste barna kan få til middag eller kveldsmat. Sett fram skåler med f.eks brokkoli, tomater, vårløk, pølser, chorizo, skinke og ost, og la barna lage sine egne muffins. Server omeletten med varme rundstykker med godt smør. Og husk – rester av gårdagens omelett smaker nydelig i matpakken dagen etter!

Du trenger:
12 egg
2 ss melk
1,5 ts bakepulver
0,5 ts salt
50-100 gram parmesan
brokkoli, paprika, vårløk, skinke, chorizo

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader. Bland sammen melk, egg, bakepulver og ost. Smak til eggeblandingen med salt og pepper. Om alle ønsker likt fyll kan du tilsette det du ønsker av grønnsaker og kjøtt direkte i eggeblandingen. Hvis barna ønsker å lage hver sin, kan de legge ønsket fyll i muffinsformer før du heller over eggeblandingen til slutt. La muffinsene steke i ca 25 minutter.

Omelettmuffins med rundstykker

Tekst og bilder: @familiematblogg

Matpakke på biltur

Når man skal på biltur med barn er matpakken helt nødvendig. For når barn er sultne er de som regel sultne akkurat nå. Uansett hvor mye vi voksne vil, klarer de ikke å vente til man kommer fram til neste bensinstasjon hvis man skal kjøre langt. Humøret stuper i rekordfart og den akk så koselige turen får en brå slutt.

Matpakke med rundstykker

Har man derimot husket å smøre matpakke er mye gjort. Da er det bare å svinge inn på en hyggelig rasteplass langs veien, åpne matpakkene med favorittpålegget, sørge for litt matro og se humøret på mirakuløst vis stige like raskt som det stupte. Legger dere i tillegg inn litt tid der barna kan få ut litt nødvendig energi på noen lekeapparater i nærheten er sjansen stor for at både store og små kan fortsette turen med litt lavere puls.

Så ikke glem niste til bilturen. Å ha med en god niste er rett og slett undervurdert. Både for roen,
kosen og smakens skyld. God tur!

Tekst og bilder: @familiematblogg

Grønn ertesuppe og rundstykker

Noen ganger er faktisk det enkle også det beste. Som en irrgrønn ertesuppe med bare fem ingredienser som tar deg ti minutter å lage. Like populær blant store som små. Server den med grove rundstykker, noen fiskebiter, stekt bacon, kanskje et kokt egg eller litt friske urter. Nam!

Du trenger:
400 gram frosne erter
3 ss smør
2 hakket sjalottløk
7 dl kylling- eller grønnsaksbuljong
1 dl fløte, creme fraiche eller rømme
salt, pepper
evt cayennepepper

Slik gjør du:
Fres løken i smøret. Ha i ertene. Hell over kraften og kok opp. La det småkoke i 3-4 minutter. Ha i fløten, evt rømme eller creme fraiche. Kjør suppen i en blender eller bruk en stavmikser slik at du får en jevn og fin suppe. Smak til med salt og pepper.

Grønn ertesuppe med runstykker

Tekst og bilder: @familiematblogg

Kveldsmat med hjemmelaget pålegg

En invitasjon til venner om å komme over på litt mat og prat trenger ikke alltid involvere varm mat og flere timer på kjøkkenet. Gode, grove rundstykker med godt pålegg og en kopp te holder lenge. Har du i tillegg laget noe av pålegget selv, er det nødt til å bli vellykket.

For hva smaker vel egentlig like godt som nystekte, grove rundstykker med hjemmelaget eggsalat? Eller hjemmelaget urteost laget med karse fra vinduskarmen? Sammen med litt grønt og en sterk
pølse som chorizo smaker den fantastisk. Trenger du ofte litt søtt på det siste rundstykket? Hva med
en raus skje med mandelsmør toppet med friske eller rørte bjørnebær, noe som gir en perfekt miks
av søtt og salt?

Vi kan garantere god stemning. Et tomt fat. Og det helt uten at du trenger å slite deg ut.

Eggesalat

Hjemmelaget eggsalat er vinneren på ethvert frokost- eller lunsjbord. Den skaper umiddelbart en
helt egen feriefølelse og pleier å forsvinne i en voldsom fart. Server og oppbevar eggsalaten i en
glasskrukke med lokk. Den er da holdbar 3-4 dager i kjøleskapet.
Grovbakst med hjemmelaget eggsalat
Til eggesalat trenger du:
6 egg
1 – 1,5 dl majones, gjerne hjemmelaget
1-2 vårløk – finkuttet
salt og pepper

Slik gjør du:
Hardkok eggene (ca 10-12 minutter) før du deler dem opp med en eggedeler. Del dem så den
andre veien, slik at du får små biter. Bland inn majonesen og den finhakkede vårløken.

Hvis du vil gjøre salaten litt lettere så kan du fint redusere mengden majones og heller blande inn
litt crème fraîche eller lettrømme.

Mandelsmør

Når du først har begynt å lage mandelsmør, er det vanskelig å slutte. Det smaker fantastisk, er sunt
og veldig mye rimeligere enn å kjøpe det. Mandelsmør smaker nydelig sammen med friske bær,
frukt eller litt syltetøy på rundstykker eller brød. Det er også perfekt på den varme havregrøten eller
over pannekaker og vafler…nam!

Liker du cashewnøtter eller pekannøtter bedre enn mandler kan du bare følge akkurat samme
fremgangsmåten som er beskrevet her.
Grovbakst med hjemmelaget mandelsmør
Til et lite glass med mandelsmør trenger du:
100 gram mandler (evt. andre nøtter)
en klype havsalt

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 180 grader. Rist mandlene på et bakepapir, midt i ovnen i ca 8-10 minutter. Avkjøl
dem i ca 5 minutter.

Ha mandlene og en klype havsalt i en foodprosessor. Mal mandlene. Etterhvert vil du se at
konsistensen endrer seg og det blir mer og mer som smør idet mandlene skiller ut sin egen olje.
Kjør til ønsket konsistens . Ha så over på et rent glass med lokk, evt dekket med plast. Nøttesmøret
vil da være holdbart i ca en uke i kjøleskapet.

Urteost

Sunn og frisk urteost er overraskende lett og kjapt å lage. Den smaker nydelig i en påsmurt blings
med en smaksrik gulost og en sterk pølse som chorizo, men trenger egentlig ikke så mye mer enn
noen friske spirer og litt paprika. Du kan erstatte kesam med kremost eller tykk yoghurt om du
ønsker det. Urtene kan også byttes ut med de du liker best. Ha i en tett beholder og dekk til med
plast. Holder seg bra 4-5 dager i kjøleskapet.
Grovbakst med hjemmelaget urteost
Til et glass med urteost trenger du:
400 gram Kesam
2 ss karse, hakket
1 ss timian
salt
nykvernet pepper

Slik gjør du:
Rør sammen kesam, karse og timian. Smak til med salt og pepper.

Tekst og bilder: @familiematblogg

Sukkerfritt sjokoladepålegg

Dette deilige, hjemmelagde sjokoladepålegget er ikke tilsatt sukker, så du kan servere det til hele familien med god samvittighet. Nydelig på nystekte rundstykker, for eksempel Grovbakst Supergrove rundstykker med valmuefrø!

Du trenger:
150 g cashewnøtter (uten salt)
200 g dadler (ca. 10 stk, vekt uten sten)
1,5 dl vann
4 ss kakaopulver (100 prosent kakao)
2 ss honning, agave- eller lønnesirup (kan sløyfes)

Slik gjør du:
Kok opp vannet, og hell det over dadlene. La dem trekke cirka ti minutter. Finhakk nøttene i en blender eller kjøkkenmaskin.

Ha alle de andre ingrediensene i blenderen sammen med nøttene, og kjør det til en glatt masse. Stopp blenderen et par ganger, og skrap ned fra sidene med en slikkepott. Spe eventuelt med litt vann hvis sjokoladepålegget blir for tykt.

Ha sjokoladepålegget over i en tett boks eller glass og oppbevar i kjøleskapet.

Sukkerfritt sjokoladepålegg

Foto: VG partnerstudio

Gunnars 5 tips til perfekt grovbakst

Opplever du at dine hjemmebakte grove rundstykker blir tunge, kompakte og smulete? Hattings egen superbaker Gunnar kjenner alle triksene for å få deilig, luftig grovbakst.

Gunnar er oppvokst i farens bakeri på Island og har lidenskap for god bakst i årene. Han er en av skaperne bak Hattings nye serie Grovbakst. Nå vil han dele med deg hvordan du lykkes med å lage din egen grovbakst fra bunnen.

Først spør vi Gunnar – Hvorfor blir grovbakst ofte litt mer kompakt og smulete?
– Grovt mel inneholder mindre gluten enn fint mel. Derfor må du gi den grove deigen litt ekstra kjærlighet for å få den smidig og luftig, svarer han.

Gluten er proteinet i melet og fungerer som et bindemiddel i bakverket. Det lager de fine trådene vi ser i luftig brød. Slik blir det ikke av seg selv. Du må jobbe litt med deigen for å aktivere disse egenskapene. Les mer om gluten her.

Her er Gunnars tips:

1. Bruk riktig mel

Bruk fintmalt grovt mel, som for eksempel fint sammalt mel. Finmalt mel har like mye næringsstoffer som grovmalt, men det har bedre bindeevne og gjør baksten litt lettere.

Det er også en fordel at det meste av grovmelet du bruker er fra kornsorter som inneholder gluten. Kornsorter som inneholder gluten er hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Rug har naturlig lite gluten. Glutenfrie kornsorter som havre og hirse bør ikke utgjøre mer enn ca 20% av den totale melmengden.

2. Hvor mye grovt mel?

Bruk 50-60% fint mel og 50-30% sammalt mel. Ønsker du 3-4 kaker på grovhetsskalaen kan du i tillegg ha i rundt 5-10% kli. Bruk Brødskala-kalkulatoren for å finne frem til ønsket grovhetsprosent.

3. Elt eller vent

Det er to måter å aktivere gluten på – elte eller vente. Eltefrie brød er populært på mange blogger – med god grunn. Her rører du kjapt sammen en deig og venter i 8-12 timer mens deigen godgjør seg og glutenet aktiveres. Husk å tilpasse mengden gjær. Til en kilo mel trenger du kun ½-1 ts gjær når du langtidshever.

Prøv Gunnars oppskrift på eltefrie grove rundstykker

Hvis du ikke vil vente, må du elte. Da elter du deigen i 20 minutter for hånd eller 10 minutter på lav hastighet i maskin. Husk at deigen skal være klissete når du elter. Den skal ikke være fast og hard, da blir brødet tørt og tungt. Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en bit av deigen og dra den ut som en tyggegummi. Hvis du kan dra den ut til den blir gjennomsiktig uten å ryke, er den ferdig. Da er glutenet aktivert og du har en smidig deig. Nå kan du la deigen heve i 30-60 minutter før du former rundstykkene. Til denne metoden bruker du omtrent en pakke gjær (50g) per kilo mel.

Prøv Gunnars oppskrift på grove runstykker

4. Etterhev

Etter du har formet rundstykkene bør de etterheve i 30-60 minutter for å bli fine, luftige og har doblet i størrelsen.

5. Myk eller sprø skorpe?

Bruk vanndamp i ovnen for ekstra sprø skorpe og stek rundstykkene til de har fått en god farge, de skal ikke være bleke. Avkjøl rundstykkene litt på rist før du skjærer i dem og oppbevar dem i et kjøkkenhåndkle eller lignende. Hvis du pakker rundstykkene i plast etter steking blir skorpen fort myk.